Gjenbruksplanen ble først skrotet, likevel greide entreprenøren å berge rivematerialene

Aktiv Bygg skulle egentlig demontere og remontere et gammelt lager slik at materialene kunne gjenbrukes etter hvert, men da planen ble stoppet, fant de nye løsninger for gjenbruk.

Av: Sindre Sverdrup Strand, Byggeindustrien

GJENBRUK: Da OBOS skulle rive den eldre lagerbygningen i Selma Ellefsens vei 9 på Ulven i Oslo, ønsket de å plukke så mye som mulig fra det eksisterende bygget for å reetablere delene til et eget prosjekt i Østre Aker vei. Aktiv Bygg ble hyret for å demontere og remontere bygget på en annen tomt, slik at det midlertidige bygget gradvis kunne høstes for gjenbruksmaterialer, men området var utpekt til fremtidig utvikling, og dispensasjonen på fem år holdt ikke til OBOS sin tiårsplan for materialene.

– Gjenbruksprosjektet endte da bare opp med å bli en ren riveentreprise, sier prosjektleder Irene Berntzen i Aktiv Bygg til Byggeindustrien.

Entreprenøren fikk da med seg Absolutt Betongsaging, Saneringsteknikk og Steen Montasje på å finne nye måter å gjenbruke rivemassene på, og ved prosjektslutt for rivejobben 9. oktober 2020 var sorteringsgraden for totalt 5.710 tonn innleverte masser 98,90 prosent. God dekning på dekker Tolv tonn med stål har blitt resertifisert med uttrekksprøver, og til sammen 96 hulldekker har blitt tatt ned for gjenbruk i rivingen.
Etter kvalitetskontroll ble stålet og totalt 34 hulldekker sendt til et gjenbrukslager i Asker, 20 elementer er satt til mellomlagring inntil gjenbruk, og 20 elementer ble sendt til Seljord Næringspark for gjenbruk der. I all montasje av stål og hulldekkeelementer er RIB involvert for prosjektering og sikring av oppføringene ved gjenbruk, skriver Aktiv Bygg i en pressemelding om prosjektet.

– HMS-arbeidet blir veldig annerledes når man river for gjenbruk, for man må mye tettere på. Hulldekkene ble tatt ned ett og ett ved hjelp av to små Bobcat-maskiner med gaffel og inspisert for skader. Vi er ingen riveentreprenør, men dette har Saneringsteknikk god kompetanse på, sier Berntzen.

Andre elementer er også plukket til gjenbruk, deriblant flere trapper i stål, Sundolitt-isolasjon og vinduer. Gjenbruk og gjenvinning Prosjektlederen synes det er morsomt at de greide å gjennomføre rivingen som et ordentlig gjenbruksprosjekt til tross for at de opprinnelige planene ikke lot seg gjennomføre.

– Vi er veldig gira på å være frempå innen gjenbruk, og plutselig ble dette et gjenbruksprosjekt likevel. Det har vært et spennende prosjekt som har utfordret måten vi som entreprenør tenker på. Vi er alle nødt til å ta grønt ansvar for å nå klimamålene. Å finne nye løsninger på hvordan vi håndterer bygningsavfall mer miljøvennlig er en viktig del av dette ansvaret. Sammen med våre underentreprenører Absolutt Betongsaging AS, Saneringsteknikk AS og Steen Montasje AS har vi funnet gode, gjennomførbare løsninger for både gjenbruk og gjenvinning av prosjektet, sier Berntzen.

– OBOS forsøker stadig å finne løsninger for å gjenbruke stål-, tre- og betongavfall i nye prosjekter. Da vi selv ikke kunne gjenbruke delene fra lagerbygget i Selma Ellefsens vei til et prosjekt i Østre Aker vei, er vi glade for at entreprenørene fant nye måter å gjenbruke på, kommenterer Eiendomssjef Odd-Rune Tenfjord i OBOS Eiendom.

Del denne saken:
Facebook
Twitter
LinkedIn